Quantcast
Channel: Vetenskapsradion
Browsing all 2330 articles
Browse latest View live

Rosettas överraskningar från kometen

Det är blandade känslor hos många som jobbat med rymdsonden Rosetta efter att den kraschlandat på sin komet. Men sonden har redan lärt oss mycket och många fler forskningsresultat väntas framöver.

View Article


Ekonomipriset för teorier om kontraktskrivning

Oliver Hart och Bengt Holmström delar Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. De får priset för att ha utvecklat kontraktsteori.

View Article


Så kan forskare skapa artificiell fotosyntes

Genom framstegen inom kemi och syntetisk biologi har forskare lyckats skapa artificiell fotosyntes. Allt som behövs är vatten, solljus, koldioxid och mängder av genmodifierade bakterier.

View Article

Så ska världen tackla barnfetman

Fetma bland barn är ökar i världen. Att snabbmat och läsk är viktiga orsaker är väl känt. Men hur ska vi omsätta insikterna i åtgärder? Det var ämnet för ett internationellt möte i Uppsala i veckan.

View Article

Bergsbestigaren som blev Nobelpristagare

Om Nobelpristagaren Michael Kosterlitz hade följt sin ursprungliga dröm hade han blivit bergsklättrare. Men han satsade på forskning i stället – och fick Nobelpriset i fysik för sina upptäckter.

View Article


Inkontinens – så vanligt men fortfarande ett tabu

Att kissa på sig är ett socialt tabu, trots att var femte vuxen kvinna och var tionde vuxen man har urininkontinens. Nu kraftsamlar forskningen för att förebygga problemet och förbättra behandlingar.

View Article

Här undersöks sjöars nyanser av brunt

Vattnet i många sjöar har blivit brunare de senaste decennierna. Forskare studerar nu vad det kan få för effekter. För att få mer uppgifter om sjöarnas brunhet har de också fått hjälp av skolelever.

View Article

Alaskas forskare lyssnar till vulkanernas viskningar

Alaskas stillahavskust är ett av jordens mest vulkan- och jordbävningstäta områden. Där gör forskarna hela tiden nya rön om dessa otämjbara naturkrafter.

View Article


Nu kommer kartan över svensk genvariation

På onsdagen höll biomedicinska forskare i Uppsala och Stockholm ett releaseparty. De släpper den första kartan över genvariationen inom Sverige.  

View Article


FN spred kolera på Haiti – hur ska smittan stoppas?

FN-soldater dumpade smittad avföring i en flod på Haiti för sex år sedan. Det startade en koleraepidemi som hittills krävt 10 000 liv. Nu ska FN hjälpa offren ekonomiskt och utrota koleran på ön.

View Article

Tinande permafrost sänker Alaska

Permafrosten tinar snabbare än vad forskarna räknat med. I Alaska får det, förutom risken för att metangas frigörs ur marken, stora konsekvenser i landskapet.

View Article

Livet efter cancern

Efter en framgångsrik cancerbehandling tror många att den som överlevt ska vara glad, tacksam och blicka framåt. Men många drabbas av fysisk och mental utmattning under flera år efter behandlingen.

View Article

Nu ökar risken att krocka med älg

Det är under den mörka årstiden risken för att krocka med en älg är som störst. Hittills i år har cirka 40 000 viltkrockar inträffat i Sverige, och i en tiondel av fallen handlar det om krock med älg.

View Article


Så kan självmord förhindras

Fler dör genom självmord i Sverige än i trafiken. Särskilt sårbara är de unga. Men forskning visar att det går att minska riskerna.

View Article

Ljud – koncentrationens vän eller fiende?

Bakgrundsmusik på eller av? Ljud kan både hjälpa och störa koncentration. Med kunskap om det kan vi hjälpa hjärnan på traven.

View Article


Enorma tsunamivågor bryter ödemarkens tystnad i Alaska

Alaska drabbas regelbundet av höga tsunamivågor. Och de kan bli vanligare i framtiden, som en konsekvens av att glaciärerna vid havet drar sig tillbaka

View Article

Bakterier formar vår hjärna (R)

Bakterier vi får från födseln tycks påverka hur hjärnan utvecklas. Det här kan hjälpa till när olika psykiatriska diagnoser ska förklaras.

View Article


Sex i sömnen vetenskapligt belagt

Kan man ha sex i sömnen utan att alls veta om att det hänt? Jo, det finns vetenskapliga belägg för att det kan ske. Vi reder ut vad som egentligen händer i hjärnan.

View Article

Superteleskopen – vad kan de lära oss om rymden?

En hel dal i Kina har förvandlats till ett enormt radioteleskop. Men vad är radioastronomi bra för? Vi besöker det svenska radioobservatoriet i Onsala för att förstå vad ett radioteleskop kan göra.

View Article

Tusen växthus på tundran

Hur får man veta vad två graders uppvärmning gör med växterna på tundran? Genom att bygga tusen små växthus av plast runt om i Arktis! Följ med ut på tundrainventering på Svalbard.

View Article
Browsing all 2330 articles
Browse latest View live