Nobelpristagaren som startade den molekylära maskinen
Kemister har tagit kontroll över det minsta som finns och lyckats kontrollera dess rörelser. Molekyltämjaren Jean-Pierre Sauvage är en av dem som öppnat för möjligheten att skapa molekylära maskiner.
View ArticleVad är kemi? Allt!
Kemi är konst. Kemisten är en konstnär som skapar med molekyler. Så talar Jean-Marie Lehn som fick Nobelpriset i kemi för knappt 30 år sedan.
View ArticleSå säkras italienska hus mot jordbävningar
Flera hus föll, men de flesta stod kvar när en jordbävning nyligen drabbade den italienska staden Norcia. Den ligger i ett område där äldre hus har byggts om för att klara skalv.
View ArticleVart leder gen-vägen?
Ska föräldrar få kolla sitt ofödda barns hela arvsmassa? De senaste åren har gensekvenseringen tagit stora kliv framåt, och allt fler svar kring går att hitta i vårt dna. Men hur mycket vill vi veta?
View ArticleFrankrike märkt av sin koloniala historia
I ett Frankrike drabbat av terror lever många spänningarna kvar från kolonialtiden då landet dominerade Nordafrika. Särskilt Algerietkriget, då den tidigare kolonin bröt sig loss, har satt djupa spår.
View ArticleSkolornas skelett i garderoben
Många gamla gymnasieskolor har kvar undervisningsmaterial med mänskliga kvarlevor, som skelett eller konserverade foster. Eftersom de uppfattas som oetiska, väljer många skolor att gömma undan dem.
View ArticleHär bevaras hundra år gamla foster på burk
I en källare i Lund finns en världsunik samling av gamla konserverade foster. Men vad gör man när samlingen har tappat sitt vetenskapliga värde? Och var kommer alla fostren från?
View ArticleDet världsunika bygget över Tjernobylreaktorn (R)
I år är det 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, och nu i veckan har en jättelik stålkonstruktion börjat sättas på plats över reaktor fyra som exploderade 1986.
View ArticleVad ska vi göra med skolornas skelett?
Runtom på svenska skolor finns mänskliga skelett och foster, insamlade för länge sedan. Borde de användas mer i undervisningen, förvaras på annat ställe eller begravas?
View ArticleVad ska vi göra med skolornas skelett?
Runtom på svenska skolor finns mänskliga skelett och foster, insamlade för länge sedan. Borde de användas mer i undervisningen, förvaras på annat ställe eller begravas?
View Article"Mindfulness" för ensamkommande flyktingbarn
I Uppsala pågår en studie om ett sätt att hjälpa ensamkommande flyktingbarn att hantera svåra minnen. De går en kurs där de lär sig minska sin posttraumatiska stress. Kursen påminner om mindfulness.
View ArticleKonstgjort blod ska rädda liv
Tillgången på blod är nödvändig för en fungerande sjukvård. Men trots det blir det ofta brist på blod. Nu försöker forskare göra konstgjort blod av hud, av bakterier och av genmodifierade växter.
View ArticleHela havet stormar på jobbet – det egna skrivbordet försvinner
Flexkontor är en stark trend inom arbetslivet. När allt finns i datorn behöver vi inget eget skrivbord. Nu menar vissa forskare att vi borde flytta ut kontoret i naturen. För vår hälsas skull.
View ArticleNya materietillstånd gav Thouless Nobelpris
Han har löst svåra matematiska problem och beskrivit materiefaser ingen visste fanns. Vi möter Nobelpristagaren i fysik David Thouless och vännerna från forskningstiden i Birmingham.
View ArticleFilterbubblor och lögner
Tippade de sociala medierna över opinionen till Donald Trumps fördel i valkampanjens slutspurt? Var det Facebook som avgjorde valet? Vetandets värld dyker ner i filterbubblornas värld.
View ArticleSå mår flyktingarna i Sverige
Dagens Vetandets värld handlar om hur människorna som flytt till Sverige mår psykiskt.
View ArticleOhsumi vill inte vara medicinpristagare
Årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, Yoshinori Ohsumi, vet väldigt lite om sin upptäckt – autofagin – men att det kanske ändå kan påverka framtida behandlingar.
View ArticleBrist på bakterier kan göra oss sjuka
Vi misshandlar våra egna nyttiga bakterier och många sjukdomar beror på för mycket antibiotika, överdriven hygien och ensidig kost. Det menar den amerikanske forskaren Martin Blaser.
View ArticleDuncan Haldane älskar att prata om kvantmekanik
Ögonen lyser och han lämnar inte sina formler, fysikblock och pennor ens när han fjällvandrar eller fotvandrar i öknen. Duncan Haldane, en av årets tre fysikpristagare, älskar att prata om fysik.
View ArticleKan nya inriktningen lyfta svensk forskning?
Forskarna ska samverka mer med samhället, enligt forskningspropositionen. Vad innebär det för forskningen? I studion forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, Karin Åmossa från forskarfacket SULF.
View Article