Terapiformen som erövrar världen
Kognitiv beteendeterapi har spridit sig över världen de senaste decennierna. Men trots att KBT har bevisad effekt leder terapin till bättring i högst 50 procent av fallen. Hur kan metoderna utvecklas?
View ArticleI Tyskland är psykoterapi gratis för alla
I Sverige och Tyskland råder olika syn på evidens när det gäller psykoterapi. Det har lett till att tyskarna kan gå i långa psykoterapier på samhällets bekostnad. Studier visar att alla tjänar på det.
View ArticleLivet på myren – så påverkas klimatet
Mikroorganismerna och växterna på myrar bidrar till utsläpp och upptag av växthusgaser. Men hur? Det vill forskare som studerar klimatet ta reda på.
View ArticleEvolutionens stora steg: Hur uppstod djur på jorden?
Under en stor del av jordens historia fanns bara encelliga organismer, sedan exploderade djurlivet. Uppkomsten av flercelliga djur, som vi, är ett av evolutionens riktigt stora kliv.Hur gick det till?
View ArticleSakernas internet – människan som teknikens marionett?
"Sakernas internet" innebär att uppkopplade ting ständigt kommunicerar med varandra – och om oss – utan att vi själva har kontroll.
View ArticleAtt mäta ett barn – om medicinska åldersbedömningar
17 eller 18 år? Det kan avgöra hur ensamkommande tonåringars asylprocess blir. Med vetenskapens hjälp ska nu ensamkommande åldersbedömas, men kan man säkert avgöra vem som är barn?
View ArticleBakterierna styr våra liv (R)
Vi har miljarder bakterier inuti oss som påverkar vår hälsa på många olika sätt. De är med och skapar immunförsvaret, gör en del av oss överviktiga och verkar styra hur mycket muskler vi får.
View ArticleNorsk regnskog är en skattkammare full med lavar
Regnskog finns inte bara i tropikerna utan också på vissa platser i Norge. Och kanske finns det mer att upptäcka om artrikedomen i de här skogarna än vad vi har trott.
View ArticleEvolutionens stora steg: Varför finns sexualitet?
Blommor, bin och sjungande fåglar – det märks ständigt att djur och växter håller på med sex. Men hur har detta magiska trick kunnat uppstå? Vi undersöker ett av evolutionens stora steg.
View ArticleSå ska de båtburna arterna stoppas
Invasiva arter är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden. De objudna gästerna konkurrerar ut inhemska arter och sprider sjukdomar. Nu kommer regler som ska få stopp på invasionen.
View ArticleNyttiga virus kan göra dig frisk
Virus har ett oförtjänt dåligt rykte. Forskarna upptäcker fler och fler virus och långt ifrån alla är farliga. Tvärtom verkar de nödvändiga för att vi ska hålla oss friska. Men vad gör de i kroppen?
View ArticleTekniken som gav oss kartan över det mänskliga genomet
En större milstolpe för mänskligheten än upptäckten av antibiotika och månlandningen. Så beskrevs kartläggningen av det mänskliga genomet år 2000. Idag är det en viktig teknik inom cancerdiagnostiken.
View ArticleBorde vi ha fler parasiter?
Vi har ett immunförsvar som har trimmats för att försvara oss mot parasiter under miljontals år. Men i det moderna västerländska samhället har nästan alla parasiter städats bort. Är det bara bra?
View ArticleEvolutionens stora steg: Hur blev dinosaurier till fåglar?
Det är lätt att glömma att kvittrande talgoxar och koltrastar egentligen är dinosaurier. Men hur kunde egentligen skräcködlorna utvecklas till sångfåglar? Vi undersöker ett av evolutionens stora kliv.
View ArticleLjustrixande kristaller kan få Nobelpris
Bland förhandstipsen om Nobelpris i fysik brukar Eli Yablonovitch finnas med. Hans så kallade fotonkristaller kanske kan ge både snabba datorer och ett Nobelpris?
View ArticleVetenskapsradion spekulerar: Vilka får årets Nobelpriser?
I en direktsändning från Nobelmuseet i Stockholm bjuder vetenskapsredaktionen på sina bästa tips om vilka som kan bli årets Nobelpristagare i medicin eller fysiologi, fysik och kemi.
View ArticleNobelpriset i medicin – om återvinningscentralerna i våra celler
Yoshinori Ohsumi tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av mekanismer för autofagi, som kan översättas till "självätning" --en grundläggande mekanism i kroppens celler.
View ArticleNobelpriset i fysik till exotisk materia
Nobelpriset i fysik 2016 tilldelas David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane och J. Michael Kosterlitz "för teoretiska upptäckter av topologiska fasövergångar och topologiska materiefaser".
View ArticleNobelpriset i kemi för utveckling av världens minsta maskiner
Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart och Bernard Feringa delar årets kemipris "för design och syntes av molekylära maskiner".
View ArticleNär parasiterna tar över
Det finns parasiter som kan ta över sina värddjur - och förvandla dem till självmordspiloter. Kanske kan också vårt eget beteende påverkas av parasiter, utan att vi vet om det.
View Article