Quantcast
Channel: Vetenskapsradion
Browsing all 2331 articles
Browse latest View live

Jätteexperimentet som avslöjar materiens mystiska hemligheter

Kan atomerna prata med varandra? Hur vet en elektron vad den andra gör? Det stora Belltestet avslöjar materiens mystiska kvantmekaniska egenskaper.

View Article


Full lön för mindre jobb – rätt väg att gå?

För att rekrytera och behålla personal testar olika arbetsgivare att ge full lön för kortare arbetstid. Är det rätt väg att gå, och är det rättvist?

View Article


Georg Klein – en ständigt verksam forskare har gått bort

Georg Klein gick bort i lördags. Vetandets värld tittar idag tillbaka på hans forskargärning genom ett porträtt från år 2000.

View Article

Fortsatt mörkt för ljusterapi

På årets mörkaste dag handlar Vetandets Värld om årstidsbunden depression. Ljusterapi som behandlingsform har gått kraftigt tillbaka i Sverige, vad beror det på?

View Article

Singapore: Teknisk spetskompetens, men helst ingen evolutionslära

Singapore har blivit världsetta i forskning, särskilt biovetenskap. Men ökat inflytande av kristna fundamentalister har lett till att grunden för den moderna biologin, evolutionsläran, är ifrågasatt.

View Article


Tropiska djur i Grönlands berg

På Grönland finns tropiska fossil av både de första fyrbenta fiskar som klev upp på land, och av reptiler som senare återvände till vattnet.

View Article

Kontroversen om "shaken baby syndrome"

Att skaka ett litet barn kraftigt är livsfarligt. Men trots det har frågan om "shaken baby syndrome" vuxit till en internationell kontrovers där svenska forskare nu har fått en central position.

View Article

Storsatsning ska ge supersnabba kvantdatorer

Miljardsatsning från EU på kvantteknologi ska leda till nya superdatorer är det meningen. Svenska forskare är med på tåget.

View Article


Mikrochimerism – när hela tjocka släkten trängs i din kropp (R)

Visste du att bär omkring på både mamma, mormor och dina egna barn? Häng med in i djupet av ditt inre och upptäck den märkliga värld vi kallat mikrochimerism.

View Article


Bergsbestigaren som blev Nobelpristagare (R)

Om Nobelpristagaren Michael Kosterlitz hade följt sin ursprungliga dröm hade han blivit bergsklättrare. Men han satsade på forskning i stället och fick Nobelpriset i fysik för sina upptäckter.

View Article

Rosettas överraskningar från kometen (R)

Det är blandade känslor hos många som jobbat med rymdsonden Rosetta efter att den kraschlandat på sin komet. Men sonden har redan lärt oss mycket och många fler forskningsresultat väntas framöver.

View Article

Evolutionens stora steg: Hur uppstod djur på jorden? (R)

Under en stor del av jordens historia fanns bara encelliga organismer, sedan exploderade djurlivet. Uppkomsten av flercelliga djur, som vi, är ett av evolutionens riktigt stora kliv.Hur gick det till?

View Article

När själva rumtiden skakade

Nyligen meddelade forskare att de uppmätt gravitationsvågor. Det belägger Einsteins allmänna relativitetsteori och ger forskare ett nytt sätt att studera rymden. Vi har besökt några som gjorde jobbet.

View Article


Nobelpristagaren som startade den molekylära maskinen (R)

Kemister har tagit kontroll över det minsta som finns och lyckats kontrollera dess rörelser. Molekyltämjaren Jean-Pierre Sauvage är en av dem som öppnat för möjligheten att skapa molekylära maskiner.

View Article

Alaskas forskare lyssnar till vulkanernas viskningar (R)

Alaskas stillahavskust är ett av jordens mest vulkan- och jordbävningstäta områden. Där gör forskarna hela tiden nya rön om dessa otämjbara naturkrafter.

View Article


Skolornas skelett i garderoben (R)

Många gamla gymnasieskolor har kvar undervisningsmaterial med mänskliga kvarlevor, som skelett eller konserverade foster. Eftersom de uppfattas som oetiska, väljer många skolor att gömma undan dem.

View Article

Ohsumi vill inte vara medicinpristagare (R)

Årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, Yoshinori Ohsumi, vet väldigt lite om sin upptäckt autofagin men att det kanske ändå kan påverka framtida behandlingar.

View Article


Nyttiga virus kan göra dig frisk (R)

Virus har ett oförtjänt dåligt rykte. Forskarna upptäcker fler och fler virus och långt ifrån alla är farliga. Tvärtom verkar de nödvändiga för att vi ska hålla oss friska. Men vad gör de i kroppen?

View Article

Starkare och friskare med styrketräning

Var fjärde svensk tränar regelbundet för att få större muskler. Men vad är det egentligen som händer i musklerna när vi lyfter tungt, och tränar vi på rätt sätt?

View Article

Teambaserad vård – mer samarbete kring patienten

Inom vården har olika yrkesgrupper alltid behövt samarbeta, men teambaserad vård går några steg till på vägen.

View Article
Browsing all 2331 articles
Browse latest View live