Quantcast
Channel: Vetenskapsradion
Browsing all 2330 articles
Browse latest View live

Supervirus och kärnvapen – värsta hoten i forskarnas fokus

Somliga hot kommer mot oss helt naturligt, som ett asteroidnedslag. Andra är människoorsakade som extrema terrorgrupper som vill utradera allt mänskligt från jordens yta. De vi kanske talar mest om har...

View Article


Fågelvägen till Afrika finns i generna

Om en lövsångare flyttar till Ghana eller till Uganda över vintern beror på arvet från föräldrarna. Och nu verkar forskare ha hittat ett område i fåglarnas arvsmassa där flyttbeteendet tycks ligga...

View Article


Krångligt valsystem utmaning för tyska väljare

Söndag den 24 september är det val i Tyskland. Men hur fungerar egentligen det tyska valsystemet? Varför har till exempel varje tysk väljare två röster, och varför varierar antalet ledamöter i den...

View Article

Influensa kan bli farligare än ebola

Peter Piot är en internationell tungviktare inom global hälsa. Han var med i teamet som upptäckte ebola redan 1976 i dåvarande Zaire, numera Demokratiska republiken Kongo. Han har också jobbat många år...

View Article

Sjuka och funktionsnedsatta var Förintelsens första offer

Flera år innan den nazistiska regimen i Tyskland började döda judar i stor skala i dödslägren i östra Europa, inledde samma regim ett massmord på framför allt personer med psykisk funktionsnedsättning....

View Article


Nya materietillstånd gav Thouless Nobelpris

Han har löst svåra matematiska problem och beskrivit materiefaser ingen visste fanns. Vi möter Nobelpristagaren i fysik David Thouless och vännerna från forskningstiden i Birmingham.

View Article

Filterbubblor och lögner

Tippade de sociala medierna över opinionen till Donald Trumps fördel i valkampanjens slutspurt? Var det Facebook som avgjorde valet? Vetandets värld dyker ner i filterbubblornas värld.

View Article

Så mår flyktingarna i Sverige

Dagens Vetandets värld handlar om hur människorna som flytt till Sverige mår psykiskt.

View Article


Ohsumi vill inte vara medicinpristagare

Årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin, Yoshinori Ohsumi, vet väldigt lite om sin upptäckt autofagin men att det kanske ändå kan påverka framtida behandlingar.

View Article


Brist på bakterier kan göra oss sjuka

Vi misshandlar våra egna nyttiga bakterier och många sjukdomar beror på för mycket antibiotika, överdriven hygien och ensidig kost. Det menar den amerikanske forskaren Martin Blaser.

View Article

Duncan Haldane älskar att prata om kvantmekanik

Ögonen lyser och han lämnar inte sina formler, fysikblock och pennor ens när han fjällvandrar eller fotvandrar i öknen. Duncan Haldane, en av årets tre fysikpristagare, älskar att prata om fysik.

View Article

Kan nya inriktningen lyfta svensk forskning?

Forskarna ska samverka mer med samhället, enligt forskningspropositionen. Vad innebär det för forskningen? I studion forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, Karin Åmossa från forskarfacket SULF.

View Article

Förenade arabemiraten storsatsar på universitet

I Förenade arabemiraten byggs nu universitet som lockar studenter och forskare från hela världen. De lokala kungafamiljerna skänker stora pengar, så länge forskarna inte ifrågasätter maktordningen.

View Article


150 år sedan Nobel uppfann dynamiten

År 1866 lyckades Alfred Nobel med medarbetare att göra en stabil deg av nitroglycerin och världen fick ett revolutionerande sprängämne. Inkomsterna blev grundplåten till nobelpriset.

View Article

Bättre betyg för den svenska skolan  

För tre år sedan gav Pisa-rapporten en dyster bild av skolans läge, men nu tycks Sveriges kräftgång ha bromsats in. I förra veckan kom skolrapporten Timms som även den tyder på att läget förbättrats.

View Article


Fraser Stoddart lever för sina unga forskare

Jag njuter av att varje dag få träffa människor som fortfarande är fulla av livets glädjeämnen. Det säger Nobelpristagaren Fraser Stoddart om sina unga forskarkollegor som inspirerar honom mycket.

View Article

Singapore: Forskningstopp med munkavle

Singapore har etablerat sig som ett av världens mest framgångsrika forskningsländer. Ulrika Björkstén tar reda på vad som ligger bakom framgången för ett land med starkt begränsad yttrandefrihet.

View Article


Molekylmakaren med vinden i håret

På cykeln, skridskorna eller i sömnen. Nobelpristagaren Ben Feringa har ständigt kemin i sina tankar.

View Article

Så lotsades gummibåtar från flyktingboendet

Med positioner och chatt kan faror undvikas när båtflyktingar ska försöka korsa Medelhavet. Vetandets värld idag berättar hur över 500 gummibåtar kom fram till Grekland.

View Article

Sprängtekniken efter Nobel

Alfred Nobel uppfann dynamiten för precis 150 år sedan. Men sedan dess har mycket hänt i sprängtekniken. Nu provas "smarta markörer" i berget, just där det sprängs.

View Article
Browsing all 2330 articles
Browse latest View live