Barnen, sprutorna och rädslan (R)
Vuxna patienter kan tala för sig själva, men hur är det för alla barn som behöver ta olika sprutor? Finns det tid och intresse att lyssna på dem?
View ArticleSpår av DNA avslöjar abborren (R)
Nu börjar biologer att utforska möjligheterna att hålla koll på naturen genom att använda samma metoder som kriminaltekniker. Det handlar om att hitta små spår av DNA från djur, svampar och växter.
View ArticleJakten på liv i rymden (R)
Jakten på okänt liv i rymden har blivit allt mer aktuellt när vi hittat spår av vatten på Mars och fler planeter utanför solsystemet. Men vad ska vi leta efter när vi söker efter det okända livet?
View ArticleSå skapar vi utomjordiskt liv (R)
Genom kemisk syntes kan man sätta ihop alternativ till vanligt dna. På så sätt kan byggstenar skapas till konstgjort liv, som är olikt allt levande på jorden.
View ArticleVi och Dom: Var går gränsen? (R)
De största flyktingströmmarna sedan andra världskriget har gjort Europas gränser allt tydligare. Men vad är en gräns egentligen?
View Article75 år sedan första behandlingen med penicillin (R)
Den 12 februari 1941 användes penicillin för första gången för att rädda en sjuk människa. Tyvärr dog patienten men behandlingen visade ändå att det nya läkemedlet fungerade.
View ArticleVirus och avväpning ger hopp mot resistens (R)
Hur ska vi rå på antibiotikaresistenta bakterier? Forskning prövar nu olika vägar, till exempel bakteriedödande virus och metoder att göra bakterierna ofarliga i stället för att döda dem.
View ArticleNär Amazonas regnskogsfolk bryter isoleringen (R)
Mitt i nationalparken Manú ligger en av världens mest orörda djungler. I mer än 40 år har forskare kommit hit till sydöstra Peru för att söka svar på regnskogens gåtor.
View ArticleBesök i gäddfabriken (R)
Gäddan är numera inte bara en populär sport- och matfisk utan även ett djur som forskarna insett har stor betydelse för att en vattenmiljö ska må bra.
View ArticleKommunikation och teknik – terroristernas viktiga vapen (R)
Kommunikation är centralt för terrorgrupper och utvecklingen har gått från enkla kassettband till avancerad produktioner för sociala medier. Men terrorismen använder också dold kommunikationsteknik.
View ArticleSå mår de papperslösa barnen (R)
Barn i familjer som nekats asyl i Sverige har det tufft, men de utvecklar strategier för att klara tillvaron. Det visar en ny rapport.
View ArticleFysikern som stoppade ljuset vill lösa världens energiproblem (R)
Lene Vestergaard Hau är känd som den Nobelpristippade fysikern som stoppade ljuset. Men nu har hon bytt sitt fysiklabb mot ett där hon odlar cyanobakterier. Målet är att lösa energiproblemet.
View ArticleDe bortglömda sockensamerna (R)
I hela sitt liv har Anita burit på ett okänt arv. Men genom släktforskning fann hon hästslaktare, korgmakare och rovdjursjägare. De kallades sockensamer - en bortglömd samisk kultur i Mellansverige.
View ArticleSå fördrevs samerna från Mellansverige (R)
Det samiska bosättningsområdet har varit mer omfattande än idag. Samerna i Mellansverige levde nomadliv med små renhjordar, men deras kultur sågs inte med blida ögon av statsmakterna.
View ArticleVi och Dom: Lägre löner bra recept för integration? (R)
Förra året fick drygt 80 000 flyktingar uppehållstillstånd i Sverige, och ska nu bli en del av svenska samhället och börja söka jobb.
View ArticleSolsystemets okända jätteplanet (R)
Forskare har sedan 1800-talet letat efter en nionde planet i solsystemet. Vägen har kantats av kontroverser och krossade drömmar. Men nya bevis pekar på att forskarna kanske äntligen har hittat rätt.
View ArticleSkräddarsydd vård (R)
Bland flera av våra folksjukdomar sker utveckling mot alltmer skräddarsydd behandling. Resultatet kan bli alltifrån träffsäkra läkemedel till bättre spårning av riskfaktorer.
View ArticleSå hamnar mikroplasten i naturen
Plastpartiklar finns överallt i miljön – och de fortsätter att öka. Samtidigt görs en hel del för att komma till rätta med problemet. I två program undersöker vi hur all plast kommer ut i naturen.
View ArticleIT-historia: Har ni hört talas om Internet?(R)
Häng med till internets barndom i denna podcast och program om IT-historia. Det blir ett samtal om datorernas intåg, nätets framväxt och visionen om cyberspace.
View ArticleHan såg hur livsfarliga solskador lagas i cellerna – fick Nobelpris
Följ med på en resa som både handlar om ett personligt öde, men också om spännande Nobelprisforskning om molekylerna inuti cellen.
View Article