Unga dricker mindre alkohol
Ungdomar dricker allt mindre trots att det blivit lättare att få tag på alkohol. Troligen handlar det om nya sätt att umgås i sociala medier och en ny skötsamhetstrend.
View ArticleVarför ger zika mer fosterskador i Brasilien?
I en del länder är zikaviruset spritt, men fallen av skadade spädbarn ändå få. Vad avgör om smittan blir farlig eller inte?
View ArticleM74 – den mystiska laxsjukdomen
Laxsjukdomen M74 kan orsaka mer yngeldöd än på många år, tror forskare. Sjukdomen beror på brist av vitaminet tiamin som gör att yngel dör efter bara några dagar in i livet.
View ArticleJapan hoppas på fusionskraften
En möjlig ersättare till den omdebatterade kärnkraften kanske. I Japan satsar man stort på nästa nya energikälla – fusionskraften. Många hinder ska övervinnas på vägen, men om man lyckas kan...
View ArticleSvarta svanar och helig luft – om att förstå klimathotet
Varför har vi så svårt att göra något åt klimathotet, trots att vi vet att riskerna kan vara gigantiska om vi inte snabbt lyckas minska våra utsläpp av växhusgaser?
View ArticleSvarta svanar och helig luft – om att förstå klimathotet
Varför har vi så svårt att göra något åt klimathotet, trots att vi vet att riskerna kan vara gigantiska om vi inte snabbt lyckas minska våra utsläpp av växhusgaser?
View ArticleMikrochimerism – när hela tjocka släkten trängs i din kropp
Visste du att bär omkring på både mamma, mormor och dina egna barn? Häng med in i djupet av ditt inre och upptäck den märkliga värld vi kallat mikrochimerism.
View ArticleBakterierna styr våra liv
Vi har miljarder bakterier inuti oss som påverkar vår hälsa på många olika sätt. De är med och skapar immunförsvaret, gör en del av oss överviktiga och verkar styra hur mycket muskler vi får.
View ArticleLysande start för Max IV
Nu invigs Sveriges största forskningsanläggning Max IV. Många forskare väntar på att få använda det speciella röntgenljuset – synkrotronljus – som tillverkas här i partikelacceleratorn.
View ArticleBin dansar sig till beslut
Bin kan lära sig saker och dela med sig av kunskap. De kan dela erfarenheter om bra matplatser och fatta beslut om boplats. Detta trots att bins hjärna är ungefär lika stor som ett knappnålshuvud.
View ArticleDe papperslösa toaletterna är på frammarsch
Danmark satsar på dem. Norge likaså. Japan är världsledande. Men i den teknikvänliga välfärdsnationen Sverige är bidétoaletten ovanlig.
View ArticleLupinerna tar över
Invasiva främmande växtarter innebär stora problem, både ekonomiskt och ekologiskt. Hur ska de kunna stoppas i Sverige?
View Article36 000-åriga grottmålningar målade på nytt (R)
Konsten har en lång förhistoria. Europas äldsta är 36 000 år och finns i Chauvetgrottan i Frankrike, där mer än 1 000 målningar fyller den. Vi vet när och hur den dekorerades, men inte varför.
View ArticleFysikpristagaren trivs i gruvan "där allt det viktiga hände" (R)
I en av världens djupaste gruvor ligger också världens djupast belägna fysiklabb. 2015 års fysikpristagare Arthur McDonald tillbringat mycket tid där för att förstå neutrinernas förvandlingskonster.
View ArticlePsykobabblarna: Neuromyter och omedveten inkompetens (R)
Den pseudovetenskapliga läran kommunikologi sprids inom företag, kommuner och landsting – trots att den i viktiga delar bygger på felaktigheter och motsätter sig en oberoende granskning.
View ArticleBo Mossberg – arternas porträttkonstnär (R)
Han har avbildat över 4000 arter av växter, svampar och humlor. Hans artporträtt är stommen i våra viktigaste floror. Vetandets värld har träffat Bo Mossberg.
View ArticleAntibiotikaresistens mot kolistin sprids snabbt (R)
Forskare i Kina har upptäckt tarmbakterier som är resistenta mot kolistin, den sista antibiotikan att ta till när inget annat hjälper. Utvecklingen kan leda till superbakterier som inget biter på.
View ArticleHemlig kod ledde till medicinpris för Tu Youyou (R)
Tu Youyou fick 2015 års Nobelpris i medicin för malariamedicinen artemisinin. Hon är Kinas första vetenskapliga Nobelpristagare och hennes gärning är på flera sätt präglad av landet.
View ArticleVäxter kan kommunicera med elektronik (R)
En ros som blir elektriskt ledande. En stam som kan innehålla elektroniska kretsar. En löv som lagrar energi. Är det möjligt och varför sysslar forskare med det?
View ArticleNär själva rumtiden skakade (R)
I början av året meddelade forskare att de uppmätt gravitationsvågor. Det belägger Einsteins allmänna relativitetsteori och ger forskare ett nytt sätt att studera rymden.
View Article