Quantcast
Channel: Vetenskapsradion
Browsing all 2344 articles
Browse latest View live

Evolutionens stora steg: Hur blev dinosaurier till fåglar?

Det är lätt att glömma att kvittrande talgoxar och koltrastar egentligen är dinosaurier. Men hur kunde egentligen skräcködlorna utvecklas till sångfåglar? Vi undersöker ett av evolutionens stora kliv.

View Article


Ljustrixande kristaller kan få Nobelpris

Bland förhandstipsen om Nobelpris i fysik brukar Eli Yablonovitch finnas med. Hans så kallade fotonkristaller kanske kan ge både snabba datorer och ett Nobelpris?

View Article


Vetenskapsradion spekulerar: Vilka får årets Nobelpriser?

I en direktsändning från Nobelmuseet i Stockholm bjuder vetenskapsredaktionen på sina bästa tips om vilka som kan bli årets Nobelpristagare i medicin eller fysiologi, fysik och kemi.

View Article

Nobelpriset i medicin – om återvinningscentralerna i våra celler

Yoshinori Ohsumi tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av mekanismer för autofagi, som kan översättas till "självätning" --en grundläggande mekanism i kroppens celler.

View Article

Nobelpriset i fysik till exotisk materia

Nobelpriset i fysik 2016 tilldelas David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane och J. Michael Kosterlitz "för teoretiska upptäckter av topologiska fasövergångar och topologiska materiefaser".

View Article


Nobelpriset i kemi för utveckling av världens minsta maskiner

Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart och Bernard Feringa delar årets kemipris "för design och syntes av molekylära maskiner".

View Article

Torrlagd mosse – både brandbomb och koldioxidkälla

Ska torven tas upp ur marken och brännas eller ligga kvar – vilket är bäst för klimatet? Vi möter forskare med olika syn på frågan.

View Article

Sorktänder och hårstrån i vetenskapens tjänst

Daniela Kalthoff älskar sorkar. "Gnagare rules the world", slinker det ur henne. Följ med bakom kulisserna hos Naturhistoriska riksmuseet och hör mer om vilken nytta sorken gör för vetenskapen.

View Article


Nya skydd på gång mot fästingsjukdomarna

Antalet fästingar ökar och de finns nu i nästan hela Sverige. Samtidigt forskas det mer än någonsin om fästingburna sjukdomar och hur vi kan undvika att bli sjuka.

View Article


Resistent tuberkulos ett växande hot

Världshälsoorganisationen WHO har som mål att ingen ska smittas med tuberkulos år 2035. Men nu dör varje år 1,8 miljoner människor i sjukdomen, och i länder som Ryssland och Indien ökar resistent TBC.

View Article

Fest eller panik – så hanterar vi ett tågstopp

Ett strömlöst tåg utan ljus, ventilation, information och toaletter. Hur reagerar vi som individer och som grupp när vi drabbas av något oväntat och obehagligt?

View Article

Ung med psykos – vilken vård väntar?

En snabb och intensiv behandling av unga med psykos hjälper, visar forskning. Men i Sverige finns få specialistmottagningar som kan ge den vård som vetenskapen föreslår. Varför är det så?

View Article

Intensiv satsning på unga med psykos i Danmark och Norge

Peter i Danmark var 16 år när han började höra otäcka röster. Efter en tid fick han intensiv behandling som tog honom tillbaka till en fungerande vardag. Ännu snabbare vård ges i Stavanger i Norge.

View Article


Samtal på liv och död – om larmcentralernas utmaningar

SOS Alarm hanterar över en miljon ambulansuppdrag per år. Livsavgörande beslut ska fattas via telefon. Sekunder kan handla om liv eller död, samtidigt som 40 procent av samtalen aldrig borde ringts.

View Article

Det går att bli frisk efter en psykos

Det fanns en väg tillbaka för Glenda Schroeder som drabbades av en psykos som ung. Även Socialstyrelsens kommande riktlinjer för psykosvård lyfter möjligheten att bli frisk efter en psykos.

View Article


Hela havet stormar på kontoret (R)

Flexkontor är en stark trend inom arbetslivet. När allt finns i datorn behöver vi inget eget skrivbord. Nu menar vissa forskare att vi borde flytta ut kontoret i naturen. För vår hälsas skull.

View Article

Avlagda trasor blir helt nya plagg

Nya metoder för att återvinna textilier håller nu på att tas fram. Och det kan behövas. Textilindustrin är en av världens mest förorenande branscher som kräver stora mängder av råvaror och vatten.

View Article


Svensk psykiatri – hur ser framtiden ut?

När Sveriges psykiatrikerkår samlas, pratar de mycket om diagnoser. Med rätt diagnos kan patienten få rätt vård, lyder huvudregeln. Men vården måste bättre leva upp till det menar psykiatriker.

View Article

Så skapades bibeln

Det finns människor som menar att bibeltexterna är guds ord. Samtidigt finns forskning som undersöker under vilka historiska förutsättningar texterna skrevs. Slutsatsen blir då en helt annan.

View Article

Så sprids neuromyter i Sverige (R)

Om hur den pseudovetenskapliga läran kommunikologi sprids inom företag, kommuner och landsting – trots att den i viktiga delar bygger på felaktigheter och motsätter sig en oberoende granskning.

View Article
Browsing all 2344 articles
Browse latest View live


Latest Images