Quantcast
Channel: Vetenskapsradion
Browsing all 2332 articles
Browse latest View live

Autismen utmanar forskarna

Många vill lösa gåtan bakom autism som visar sig i tidiga år. Biologiskt inriktade forskare söker förklaringar i fostrets hjärna. Andra forskare vill utveckla stöd i samarbete med funktionshindrade.

View Article


Kadmium i maten kommer från berggrunden

Tusentals svenskar får i sig så mycket kadmium genom maten att det kan orsaka benskörhet och skada njurarna, enligt Livsmedelsverket. Orsaken är till största delen helt naturlig förekomst av kadmium.

View Article


Minisatelliter skapar it-boom

När minisatelliterna blir bättre skickas de iväg i svärmar. Nu finns planer på att skapa en särskild uppsändningsplats från rymdraketbasen Esrange utanför Kiruna.

View Article

Odlat kött – en ny jordbruksrevolution?

Odling av muskelceller kan vara vägen framåt för ett både nyttigare och mindre klimatskadligt kött. Dessutom slipper djuren lida. Nu säger flera företag att odlat kött kan finnas att köpa inom 3–4 år.

View Article

Svårmätta effekter 30 år efter Tjernobyl

Trettio år har gått sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen. Vad är det för typ av strålning vi har behövt akta oss för, och vad gör den med kroppen?

View Article


Forskare skapar mjölk utan kor – och kött utan djur

Unga biokemister säger sig kunna tillverka riktig mjölk utan att använda kor. I stället skapas mjölken ungefär som man brygger öl. Ny teknik öppnar också för mammutstek till middag, odlad på celler.

View Article

Smittskyddsexperten: Zika är värre än vi trodde

Zikaviruset sprider sig fortfarande i Sydamerika. Amerikanska myndigheter har slagit fast att det med säkerhet orsakar fosterskadan mikrocefali.

View Article

Jakten på beboeliga platser i rymden

Finns det förutsättningar för liv i rymden? Just nu bygger forskare på Rymdcampus i Kiruna mätinstrument till två rymdprojekt som ska bidra i sökandet efter beboeliga rymdmiljöer.

View Article


Melanomveckan: När blir pricken på huden farlig?

Hudcancerfallen fortsätter att öka, men hur vet man om en prick på kroppen är snäll eller inte? Vetandets värld har träffat experterna som berättar om nya diagnosmetoder och lovande läkemedel.

View Article


De okända ögonexperimenten i Ukraina

Ögonexperiment på svårt skadade patienter har skett i Ukraina. Men de inopererade hornhinnorna från Linköpings universitet var inte färdigtestade på djur. Forskningsledaren utreds nu för oredlighet.

View Article

Ögonexperimenten – vem bär ansvaret?

I andra delen av Vetenskapsradions granskning Ögonexperimenten ställer vi oss frågan om forskaren som anklagas för oredlighet även brutit mot lagen. Vem bär egentligen ansvaret?

View Article

Om bitcoin och virtuella valutor

Kanske vet vi nu mer om den mystiska mannen bakom den virtuella valutan bitcoin. Det går lite vingligt för valutan, men tekniken bakom har visat sig användbar i en alltmer digitaliserad ekonomi.

View Article

Podd: Ögonexperimenten del 1-3

Ögonexperiment på svårt skadade patienter har skett i Ukraina. Men de inopererade hornhinnorna från Linköpings universitet var inte färdigtestade på djur. Forskningsledaren utreds nu för oredlighet....

View Article


Ögonexperimenten – hinnorna, pengarna och etiken

I tredje delen av Ögonexperimenten avslöjar vi de dyra konsekvenserna för forskningsledaren, och hur Vetenskapsrådet nu föreslår extra kontroller för att ha koll på svensk forskning utomlands.

View Article

Så ska älgarna passera säkert

När som helst kan en älg dyka upp från skogen framför bilen. Det small omkring 5000 gånger under 2015. Ett sätt att förebygga olyckor är viltstängsel och viltpassager.

View Article


Forskningen som tog hål på myten om ökenspridning

Idén om ökenspridning började växa fram i Afrika runt förra sekelskiftet. Spridningen ansågs vara en följd av mänsklig misshushållning, men modern teknik ger en ny bild av utvecklingen.

View Article

Bakterier formar vår hjärna

Bakterier vi får från födseln tycks påverka hur hjärnan utvecklas. Det här kan hjälpa till när olika psykiatriska diagnoser ska förklaras.

View Article


Nu söks bästa sättet att ge patienter läkande avföring

Avföringstransplantation är en metod som hjälper många, men vilket sätt som är bäst är oklart. Genom munnen, näsan eller tarmen? Färsk, frusen eller i odlad form? Nu söks en nationell standard.

View Article

Bofinken intar fjällen när klimatet blir varmare

I takt med allt tidigare vårar kommer också flyttfåglarna till Sverige tidigare. Det här beteendet kan leda till problem att tajma in tidpunkter för viktig mat.

View Article

Fiskens kamp mot vattenkraften

En tredjedel av världens sötvattenfiskarter är hotade. I Sverige har många lax- och öringstammar försvunnit efter 100 år med storskalig vattenkraft, men det går att vända utvecklingen.

View Article
Browsing all 2332 articles
Browse latest View live